Followers

Kupu-kupu Cinta

Prayer Times

Monday, 13 October 2014

Cinta?

Assalamualaikum wbt...

Terkadang
Bahagia itu datangnya tanpa kita duga
Mengubati luka yang disangka
Takkan pernah sembuh
Namun
Itu cuma rasa di jiwa
Tapi
Segalanya milik Dia.

Siapa kata
Kita tak bisa bahagia tanpa cinta?
Kadang bahagia tanpa cinta
di permulaannya
Lebih memberi sejuta makna.

Mungkin
Fasa baru begini corakNya
Ku mulakan tanpa rasa
Ia jawapan pada sebuah do'a
Yang pernah ku ucapkan suatu ketika.

Tuesday, 7 October 2014

Hidup

Assalamualaikum wbt...

Terlalu banyak perkara yang terjadi dalam hidup kita kan? Dalam tempoh yang singkat, too many things happened. Sometimes rasa macam drama or maybe hikayat hidup yang setahun ni andai direnungkan boleh dijadikan sebuah novel dek rentetan ceritanya yang unexpected. Namun.. bila direnungkan.. siapa lagi sebaik-baik penulis kisah hidup kita andai bukan DIA? Siapa lagi yang membenarkan setiap perkara yang terjadi atas muka bumi ini andai bukan Sang Pencipta? 

Pernah tak terasa nak mengeluh..? rasa nak merintih.. ?? rasa macam nak cakap, 'What is happening right now??' Macam-macam nak cakap, kan? Yes.. kita boleh mengeluh.. boleh merintih..but not pada manusia..bukan pada insan yang juga punya kelemahan seperti kita. Tapi, kita boleh mengeluh, menangis semahu-mahunya, merintih la macamana pun hanya pada Allah. Bukan Allah tak tahu kita menderita..bukan Allah tak tahu hati kita menjerit kesakitan.. Allah Maha Tahu! Tapi.. ujian yang DIA bagi adalah tanda cinta dan sayang pada kita. Hanya dengan ujian, kita mampu memahami tentang kehidupan yang sementara ini. Hanya dengan ujian kita akan kembali dan ingat pada DIA.. Memang menyakitkan wahai hati.. sangat.. tapi.. semuanya punya hikmah! hikmah yang tersanaaaangaatttttttt bernilai!

Jadi..
Apa solusinya?
Pernah dengar tak..
"Mohonlah pertolongan dengan SABAR dan SOLAT'?

Itulah solusi yang terbaik.
Bersabar dalam menghadapi segala cubaan..
Andai kita mampu bersabar, sebenarnya 80% masalah kita dah selesai. 
Sebab apa?
Sebab..hati kita dah membenarkan dan menerima apa yang terjadi. bila hati dah terima..baru otak boleh proses dan fikirkan jalan keluar yang terbaik.. See??
And kenapa solat?
Terlalu banyak rahsia dan kelebihan solat.. Solat mampu menenangkan jiwa.. solat merupakan telepati kita dengan Allah. Solat tempat mengadu dan meminta. Dan solat merupakan salah satu masa mustajab do'a! Jadi, mohonlah pada Allah. Jangan mintak yang kecil-kecil. Mintak yang besar-besar terus pada Allah. Allah memiliki segala-galanya. Tiada satu pun yang mustahil bagi DIA. Ingat tu..


Friday, 11 July 2014

Iman

Assalamualaikum wbt...

Ya, iman kita tak setara mereka di sana. Ujian kita tak sama.. kerna kita diuji sesuai dengan tahap iman dan taqwa di dada. Tapi.. takkan dengan kesedaran yg sedemikian melayakkan kita untuk terus berdiam diri dan terus terusan berada di takuk yg lama? Tak rasa nak berubah ka? Tak rasa nak bangkit dari kelalaian yg tahap giga tu ka? Please.. wake up.. Kita dah lama lalai dan leka.. Terlalu banyak alpa.. Kalau ajal kita tiba saat kita dalam keadaan ni macamana? Nak ka kita dengan pengakhiran hidup yg macam tu? Allah.. :'(

Takut sebenarnya...

Takut andai hidayah Allah tu hanya datang sekali ni ja..

Bimbang andai Allah dah tak nak pandang.. tak nak dengar segala rintihan, keluhan, impian kita lagi.. Pada sapa kita nak meluahkan perasaan? Pada sapa kita nak pohon keampunan atas segala dosa yg dah dilakukan?? Hanya Allah yg Maha Mengetahui dan Maha Pemaaf. Walaupun kita tak mampu nak mengatur perkataan untuk cerita pada Allah apa yg jadi pada kita..apa yg kita sedihkan.. Allah Maha Mendengar.. Allah tahu apa dalam isi hati kita.. Walaupun hanya hati kita yg mampu berbicara pada waktu tu dan lidah tiba-tiba menjadi kelu.. Allah Maha Mendengar dan Memahami.. Allah-lah yg Terbaik.. Rugilah kalau kita pilih untuk terus-terusan berjauhan daripadaNya.. :'(

Bantulah kami Ya Allah.. untuk terus kuat dan bertahan di atas iman yg nipis seperti kulit bawang ini.. Kami lemah tanpa kekuatanMu.. Pinjamkan kami sedikit kekuatan ya Allah..

Friday, 4 July 2014

Andainya aku terluka

Assalamualaikum wbt... 

Andai hari ini aku terluka
Ingatkan padaku tentang ibu dan bapa
Aku masih punya sebuah keluarga yang bahagia
Ingatkan jua aku tentang mereka
Pengorbanan mereka yang betapa
Agar kekuatan yang tersisa
Bangkit kerna ku masih punya mereka.

Andai hari ini aku bersedih
Ingatkan padaku tentang analogi bulan
Terangnya takkan bisa menyerlah
Tanpa adanya kelam malam
Ingatkan juga tentang petir dan hujan
Hari yang kelam takkan kekal begitu
Pelangi pasti akan tiba jua.

Andai hari ini aku diperdaya
Aku ditipu oleh manusia
Ingatkanku tentang syurgaNya
Yang hanya bisa dimasuki
Oleh mereka yang sabar
Ingatkan jua tentang
Luasnya kemaafan Allah.

Andai hari ini aku terleka dengan dunia
Ku pinta pada kamu, kamu dan kamu
Tariklah aku kembali
Dakaplah aku
Ingatkan aku tentang janji-janjiNya
Hidup ini sementara cuma
Mengapa tak diisi dengan bekalan secukupnya.

#Salam Ramadhan Kareem#


Tuesday, 24 June 2014

Hurt

Assalamualaikum wbt

Yesterday
I danced blissfully
Enjoying the sunset of my day
I did whatever I wanted to
I ran
I walked
I fell
I stood up again
And
Begun to run again.

Even I got hurt
It never left scars
It healed quickly
And the pain flew away
Without I realized.

Today
I know that 
I am not the same person anymore
I am a new version of me
Weaker
Thinker
Emotional
Grow my own world
What's wrong with me?
I am weird of my own self!

I always fall down
I don't have the strength to wake up
No more energy to run
I couldn't walk as cool as I were
Where's all my spirit gone away?
My world seems smaller
I couldn't do whatever I love to
Even though I am so eager
There's something blocking me.

Now
I am declaring to the whole world
I don't wanna be a weak person any longer
I am strong 
I am beautiful as I see myself in the mirror
I am pretty as I see myself in the camera
I am so lucky to be myself
And
Having mine as myself..

No
There's no way
For pains, scars, tears to leave their marks
No way!
I won't allow all of you to destroy my remaining life
I wanna beautify it with brighter colours
I wanna enjoy every second of my life 
With things that make me smile
All the time!

Pain!
Please don't ever you show yourself again
Go away!

Goodbye!!


Monday, 5 May 2014

Truth

Assalamualaikum wbt...

When I lost the way
Please show me the path
Either right or left
Which will lead me
To the righteous.

I do no collect
The pieces of yesterday
But do not comfort me
With the lies
Hurt me with the truth instead.

Why keep on hiding
If you know what is the best
I might get hurt at first
But it last for several days
Its fine with me.

Just tell me the truth!

Monday, 24 February 2014

Permata Yang Dicari

Assalamualaikum wbt...

Mencari permata di celahan kaca
Tertusuk pedih berdarah luka
Tetap dengan sabarku menguis 
Meski titisan merah tumpah ke tanah.

Bukan engganku berhenti
Kerna nilai itu begitu bererti
Barangkali tidak padamu
Ibarat kilauan emas padaku.

____________________________________________________________

Apabila kita mengkehendaki sesuatu, sudah tentu kita akan cuba sedaya upaya untuk mendapatkannya, bukan? 

Siapa pun begitu. Termasuk juga saya. Namun, supaya hati tidak terlalu luka, supaya pabila jatuh masih punya upaya untuk bangkit, jangan diletakkan harapan yang terlalu tinggi. Bataskan harapan anda. Dan, tidak dilupakan, bermohonlah pada Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat diri kita. Allah Maha Tahu. Kita merancang, DIA juga punya perancangan buat kita. Namun, perancangan DIAlah yang terbaik. Kita punya ilmu yang terbatas, sedangkan ilmu dan pengetahuan Allah Maha Meluas. 

Pasti kita akan merasakan kesedihan yang amat. Silakan untuk bersedih. Namun, upayakanlah diri anda untuk bangun kembali setelah itu. Kerana kita hidup bukan untuk meratapi kesedihan atau kehilangan. Masih punya amanah dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Jangan sehingga bisa hilang pertimbangan. Segala yang terjadi punya hikmah yang tersendiri.

:')


Sunday, 23 February 2014

Monolog

Assalamualaikum wbt...

Ya Allah..
Andai suatu saat
Kau ambil pinjamanMu kembali
Yakinkanlah hati ini
Bahawa takdirMu melebihi segala
Kebaikan yang Kau aturkan tiada tara
Sembuhkan hati ini
Layarkanlah ia kembali di lautanMu
Namun
Jangan dibiarkan ia hanyut Ya Allah..

Ya Allah..
Berikan apa yang terbaik dari sisiMu
Meski ia pedih untukku terima
Damaikan hati ini
Teguhkan hati ini
Moga hari yang mendatang
Ku tempuhi tanpa gusar dan air mata.

Ya Rahman..
Berikan peluang padaku
Untukku hargai insan di sekelilingku
Berkongsi kasih dan cinta
Memberi dan terus memberi
Sebelum aku terlambat
Pabila segalanya sudah tiada makna..

Ya Allah..
Terus berdiri
Aku tak berdaya
Berlalu pergi
Pasti lebih terseksa
Berikanlah ketentuanMu
Permudahkanlah laluan ini
Agar tiada lagi hati yang terseksa
Mahupun terluka
Biarkan ia terus bahagia
Bahagia meski diuji
Bahagia meski punya halangan
Bahagia hingga ke syurga.

Ampunkan aku, Duhai Allah.. 


Wednesday, 12 February 2014

Barakah

Assalamualaikum wbt

Meniti hari penuh duri
Hatiku bagai dicucuk sembilu
Lukanya masih berdarah merah
Entah bila ia bisa sembuh.

Bukan
Tiada siapa yang bersalah
Hanya aku yang khilaf
Memilih untuk terluka.

Allah beri ujian tanda kasih
Namun tak sesekali 
Kita merasai cintaNya
Bahkan diri semakin menjauh.

Allah
Dialah sumber kecintaan
Apabila cintaNya dihati
Segalanya menjadi kecil.

Berpesan aku kesekian kali
Jangan diberi hati pada manusiawi
Kelak kau pasti menyesali diri
Kerna terlanjur memberi.

Hati insani itu
Bisa berbolak-balik
Kecuali hati yang didasari dengan cinta kepadaNya
RedhaNya yang diharap sentiasa.

Sebaliknya
Hati yang didasari dengan nafsu
Mudah rapuh dan meluluh
Dek tiada iman yang ampuh.

Duhai hati
Bangkitlah lagi
Jangan bersedih hati
Janji Allah itu pasti
Bajai iman dan cinta padaNya
Kau pasti melihat pelangi dalam setiap harimu
Kau pasti temui kebahagian meski dalam keperitan
Allahlah cinta yang abadi.