Followers

Kupu-kupu Cinta

Prayer Times

Monday, 25 February 2013

Because Your Wife DOES NOT WORK....???"

Assalamualaikum wbt..

I would like to share this dialogue between a husband and a psychologist.
Because it really touched me!

A husband complains for feeling tired... tired and tired.... and wants his wife help him on earning money by also working, because so far he thinks that his wife is 'not working'.

Following are Question and Answer between The Husband (H) and The Psychologist (P):

P : What do you for a living Mr. Khan?
H : I work as an Accountant.

P : Your Wife ?
H : She doesn't work. She's a Housewife only.

P : Who make breakfast for your family in the morning?
H : My Wife, because she doesn't work.

P : At what time your wife wake up for making breakfast?
H : She wakes up at around 5am because she cleans the house first before making breakfast.

P : How do your kids go to school?
H : My wife take them to school, because she doesn't work.

P : After taking kids to school, what does she do?
H : She goes to the market, then go back home for cooking and laundrying clothes. You know, she doesn't work.

P : In the evening, after you go back home from office, what do you do?
H : Take rest, because i'm tired due to all day works.

P : What does your wife do then?
H : She prepares meals, serving our kids, preparing meals for me and cleaning the dishes, cleaning the house then taking kids to bed.

From the story above, who do you think works more???

The daily routines of your wives commence from early morning to late at night. That is called 'DOESN'T WORK'??!!

Yes, Being Housewives do not need Certificate of Study, even High Position, but their ROLE/PART is very important!

(http://www.PureMatrimony.com/)




Please appreciate your wife/mom as she has done a lot of things instead of complaining about the house chores. You (husband) are the one who should help her out because it's not your wife's work but it's yours! Be thankful please.. :'(

Sunday, 24 February 2013

10 Muwasafat Tarbiyyah!

Bismillahirahmanirrahim :)

Lets Be Awesome, Islamic Way!

nak jadi muslim yang superb? bagaimana?
 
jom aplikasikan 10 Muwasafat Tarbiyyah! 

1. Salimul Aqidah

Aqidah yang bersih (salimul aqidah) merupakan sesuatu yang harus ada pada setiap muslim. Dengan aqidah yang bersih, seorang muslim akan memiliki ikatan yang kuat kepada Allah Swt dan dengan ikatan yang kuat itu dia tidak akan menyimpang dari jalan dan ketentuan- ketentuan-Nya. Dengan kebersihan dan kemantapan aqidah, seorang muslim akan menyerahkan segala perbuatannya kepada Allah sebagaimana firman-Nya yang artinya: ‘Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidup dan matiku, semua bagi Allah Tuhan semesta alam’ (QS 6:162). Karena memiliki aqidah yang salim merupakan sesuatu yang amat penting, maka dalam da’wahnya kepada para sahabat di Makkah, Rasulullah Saw mengutamakan pembinaan aqidah, iman atau tauhid.

2. Shahihul Ibadah

Ibadah yang benar (shahihul ibadah) merupakan salah satu perintah Rasul Saw yang penting, dalam satu haditsnya; beliau menyatakan: ‘shalatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku shalat.’ Dari ungkapan ini maka dapat disimpulkan bahwa dalam melaksanakan setiap peribadatan haruslah merujuk kepada sunnah Rasul Saw yang berarti tidak boleh ada unsur penambahan atau pengurangan.

3. Matinul Khuluq

Akhlak yang kokoh (matinul khuluq) atau akhlak yang mulia merupakan sikap dan prilaku yang harus dimiliki oleh setkal muslim, baik dalam hubungannya kepada Allah maupun dengan makhluk-makhluk-Nya. Dengan akhlak yang mulia, manusia akan bahagia dalam hidupnya, baik di dunia apalagi di akhirat. Karena begitu penting memiliki akhlak yang mulia bagi umat manusia, maka Rasulullah Saw diutus untuk memperbaiki akhlak dan beliau sendiri telah mencontohkan kepada kita akhlaknya yang agung sehingga diabadikan oleh Allah di dalam Al- Qur’an, Allah berfirman yang artinya: ‘Dan sesungguhnya kamu benar- benar memiliki akhlak yang agung’ (QS 68:4).

4. Qowiyyul Jismi

Kekuatan jasmani (qowiyyul jismi) merupakan salah satu sisi pribadi muslim yang harus ada. Kekuatan jasmani berarti seorang muslim memiliki daya tahan tubuh sehingga dapat melaksanakan ajaran Islam secara optimal dengan fisiknya yang kuat. Shalat, puasa, zakat dan haji merupakan amalan di dalam Islam yang harus dilaksanakan dengan fisik yang sehat atau kuat, apalagi perang di jalan Allah dan bentuk- bentuk perjuangan lainnya. Oleh karena itu, kesehatan jasmani harus mendapat perhatian seorang muslim dan pencegahan dari penyakit jauh lebih utama daripada pengobatan. Meskipun demikian, sakit tetap kita anggap sebagai sesuatu yang wajar bila hal itu kadang-kadang terjadi, dan jangan sampai seorang muslim sakit-sakitan. Karena kekuatan jasmani juga termasuk yang penting, maka Rasulullah Saw bersabda yang artinya: ‘Mu’min yang kuat lebih aku cintai daripada mu’min yang lemah’ (HR. Muslim).

5. Mutsaqqoful Fikri

Intelek dalam berpikir (mutsaqqoful fikri) merupakan salah satu sisi pribadi muslim yang penting. Karena itu salah satu sifat Rasul adalah fatonah (cerdas) dan Al-Qur’an banyak mengungkap ayat-ayat yang merangsang manusia antuk berpikir, misalnya firman Allah yang artinya: Mereka bertanya kepadamu tentang, khamar dan judi. Katakanlah: ‘pada keduanya itu terdapat dosa besar dan beberapa manfaat bagi manusia, tetapi dosa keduanya lebih besar dari manfaatnya.’ Dan mereka bertanya kepadamu apa yang mereka nafkahkan. Katakanlah: ‘Yang lebih dari keperluan.’ Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu supaya kamu berpikir (QS 2:219). Di dalam Islam, tidak ada satupun perbuatan yang harus kita lakukan, kecuali harus dimulai dengan aktivitas berpikir. Karenanya seorang muslim harus memiliki wawasan keislaman dan keilmuan yang luas. Bisa kita bayangkan, betapa bahayanya suatu perbuatan tanpa mendapatka pertimbangan pemikiran secara matang terlebih dahulu. Oleh karena itu Allah mempertanyakan kepada kita tentang tingkatan intelektualitas seseorang sebagaimana firman-Nya yang artinya: Katakanlah:samakah orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui, sesungguhnya orang-orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran (QS 39:9).

6. Mujahadatun Linafsih
i

Berjuang melawan hawa nafsu (mujahadatun linafsihi) merupakan salah satu kepribadian yang harus ada pada diri seorang muslim, karena setiap manusia memiliki kecenderungan pada yang baik dan yang buruk. Melaksanakan kecenderungan pada yang baik dan menghindari yang buruk amat menuntut adanya kesungguhan dan kesungguhan itu akan ada manakala seseorang berjuang dalam melawan hawa nafsu. Oleh karena itu hawa nafsu yang ada pada setkal diri manusia harus diupayakan tunduk pada ajaran Islam, Rasulullah Saw bersabda yang artinya: Tidak beragmana seseorang dari kamu sehingga ia menjadikan hawa nafsunya mengikuti apa yang aku bawa (ajaran islam) (HR. Hakim).

7. Harishun ‘ala Waqtihi


Pandai menjaga waktu (harishun ala waqtihi) merupakan faktor penting bagi manusia. Hal ini karena waktu itu sendiri mendapat perhatian yang begitu besar dari Allah dan Rasul-Nya. Allah Swt banyak bersumpah di dalam Al-Qur’an dengan menyebut nama waktu seperti wal fajri, wad dhuha, wal asri, wallaili dan sebagainya. Allah Swt memberikan waktu kepada manusia dalam jumlah yang sama setiap, Yakni 24 jam sehari semalam. Dari waktu yang 24 jam itu, ada manusia yang beruntung dan tak sedikit manusia yang rugi. Karena itu tepat sebuah semboyan yang menyatakan:

‘Lebih baik kehilangan jam daripada kehilangan waktu.’ Waktu merupakan sesuatu yang cepat berlalu dan tidak akan pernah kembali lagi. Oleh karena itu setiap muslim amat dituntut untuk memanaj waktunya dengan baik, sehingga waktu dapat berlalu dengan penggunaan yang efektif, tak ada yang sia-sia. Maka diantara yang disinggung oleh Nabi Saw adalah memanfaatkan momentum lima perkara sebelum datang lima perkara, yakni waktu hidup sebelum mati, sehat sebelum sakit, muda sebelum tua, senggang sebelum sibuk dan kaya sebelum miskin.

8. Munazhzhamun fi Syu’unihi

Teratur dalam suatu urusan (munzhzhamun fi syuunihi) termasuk kepribadian seorang muslim yang ditekankan oleh Al-Qur’an maupun sunnah. Oleh karena itu dalam hukum Islam, baik yang terkait dengan masalah ubudiyah maupun muamalah harus diselesaikan dan dilaksanakan dengan baik. Ketika suatu urusan ditangani secara bersama-sama, maka diharuskan bekerjasama dengan baik sehingga Allah menjadi cinta kepadanya. Dengan kata lain, suatu udusán dikerjakan secara profesional, sehingga apapun yang dikerjakannya, profesionalisme selalu mendapat perhatian darinya. Bersungguh-sungguh, bersemangat dan berkorban, adanya kontinyuitas dan berbasih ilmu pengetahuan merupakan diantara yang mendapat perhatian secara serius dalam menunaikan tugas-tugasnya.

9. Qodirun ‘alal Kasbi

Memiliki kemampuan usaha sendiri atau yang juga disebut dengan mandiri (qodirun alal kasbi) merupakan ciri lain yang harus ada pada seorang muslim. Ini merupakan sesuatu yang amat diperlukan. Mempertahankan kebenaran dan berjuang menegakkannya baru bisa dilaksanakan manakala seseorang memiliki kemandirian, terutama dari segi ekonomi. Tak sedikit seseorang mengorbankan prinsip yang telah dianutnya karena tidak memiliki kemandirian dari segi ekonomi. Karena itu pribadi muslim tidaklah mesti miskin, seorang muslim boleh saja kaya raya bahkan memang harus kaya agar dia bisa menunaikan haji dan umroh, zakat, infaq, shadaqah, dan mempersiapkan masa depan yang baik. Oleh karena itu perintah mencari nafkah amat banyak di dalam Al-Qur’an maupun hadits dan hal itu memilik keutamaan yang sangat tinggi. Dalam kaitan menciptakan kemandirian inilah seorang muslim amat dituntut memiliki keahlian apa saja yang baik, agar dengan keahliannya itu menjadi sebab baginya mendapat rizki dari Allah Swt, karena rizki yang telah Allah sediakan harus diambil dan mengambilnya memerlukan skill atau ketrampilan.

10. Naafi’un Lighoirihi

Bermanfaat bagi orang lain (nafi’un lighoirihi) merupakan sebuah tuntutan kepada setiap muslim. Manfaat yang dimaksud tentu saja manfaat yang baik sehingga dimanapun dia berada, orang disekitarnya merasakan keberadaannya karena bermanfaat besar. Maka jangan sampai seorang muslim adanya tidak menggenapkan dan tidak adanya tirák mengganjilkan. Ini berarti setiap muslim itu harus selalu berpikir, mempersiapkan dirinya dan berupaya semaksimal untuk bisa bermanfaat dalam hal-hal tertentu sehingga jangan sampai seorang muslim itu tidak bisa mengambil peran yang baik dalam masyarakatnya. Dalam kaitan inilah, Rasulullah saw bersabda yang artinya: sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain (HR. Qudhy dari Jabir). Demikian secara umum profil seorang muslim yang disebutkan dalam Al-Qur’an dan hadits, sesuatu yang perlu kita standarisasikan pada diri kita masing-masing.


Sumber:
bahantarbiyah.com

Sunday, 17 February 2013

Warkah Buat Suami

Renungan untuk diriku dan sahabat sekalian :)

Warkah Buat Suami

Wahai lelaki, fahamilah erti perkahwinan…
Perkahwinan menyingkap tabir rahsia,

Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah…

Isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
Menjadi solehah..

Perkahwinan, mengajarkan makna kewajipan bersama,

Isteri menjadi tanah,
Kamu langit penaungnya,
Isteri menjadi ladang tanaman, Kamu pemagarnya,
Isteri ibarat ternakan,
Kamu gembalanya,
Isteri adalah murid,
Kamu gurunya,
Isteri bagaikan anak kecil,
Kamu tempat bermanjanya,

Saat Isteri menjadi madu,
Kamu teguklah sepuas-puasnya, Saat Isteri menjadi racun,
Kamulah penawar bisanya,

Seandainya Isteri tulang rusuk yang bengkok,
berhati-hatilah meluruskannya…

Perkahwinan, menyadarkan Kamu perlunya IMAN DAN TAQWA,
Untuk belajar lebih SABAR DAN REDHA,

Kerana Kamu miliki isteri yang tidak sehebat mana,
Hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita, menjadi solehah..

Kamu akan tersentak dari alpa, Kamu bukanlah Rasulullah,
Pun bukanlah Saidina Ali Karamaullahhuwajhah,

Cuma suami akhir zaman,
Yang berusaha menjadi soleh

************************

Dalam sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah. Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah.

Sebab itulah Rasulullah saw tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawapan salam daripada isterinya. Disaat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.


Copy from Bercinta Selepas Nikah.



Aku, mereka dan si yatim piatu !

Assalamualaikum w.b.t..

:-) SIhat? Dah makan? Alhamdulillah kalau sihat and dah makan. Nikmat tu.. Ok.. Niat hati nak tulis pasal program dekat Rumah Anak Yatim Gemilang dekat Sik, Kedah baru-baru ini.. Sangatlah seronok ! *actually kem ni taun lepas punya :p haha

Tapi.. tipulah kalau kami tiada halangan sebelum ke sana.. Macam-macam dugaan sebenarnya.. Daripada sini nak ke Sik, ambil masa dalam 2jam something.. Itupun kalau drive 130km/j and above la. haha..  Never drive like that before..  

Keletihan fesi yang tak cukup rehat and so on rasa berbayar bila tengok adik-adik kat rumah anak yatim tu sangatlah manja and sangat warm-welcoming.. Belum sempat turun dari kereta sudah diserbu oleh adik-adik tu.. Rindu sangat dekat budak-budak tu.. Kem kali ni berobjektifkan dua perkara.. Firstly, program ni fokusnya pada adab-adab seharian and secondly pasal kejayaan and kecemerlangannya.. Alhamdulillah, kami (fesi-fesi seramai 4 orang) berjaya buat aktiviti-aktiviti yang indirectly aim untuk tu.. Tapi, program kali ni sangatlah santai.. 


Ni lah wajah2 peserta kem :)) Adik2 yg amat disayangi!
Ni lah wajah2 peserta kem :)) Adik2 yg amat disayangi!

Malam tu, kami start dengan bacaan Yasin.. Kemudian lepas solat Isyak kami teruskan dengan sesi Tak Kenal Maka Tak Cinta.. Ice breaking jaa.. Nama bukan main kan. hehe.. masuk dalam group.. Kami pecahkan kepada 4 kumpulan.. Sebab dekat situ, ada budak darjah 1 sampailah form 6 atas.. Jadi, level tak sama kan. Then, kami terpaksa separate ikut level.. Budak-budak tu suka peluk-peluk.. Yang paling comel sekali bila adik-adik tu berebut suruh kami semua tidur kat bilik masing-masing. Ada 2 dorm sebenarnya.. Dorm atas and dorm bawah.. Sampai ada yang nak merajuk.. Jadi, kami pun sampai tanya kat warden situ and kak Linda (warden) cakap dua fesi tidur atas dua lagi tidur bawah.. Hehe.. Tapi disebabkan malam tu kami fesi-fesi kelaparan sangat, so kami pun keluarla makan.. Pukul 12 kot ! haha. Then, Balik-balik tu, dorm atas tu dah berkunci.. Terpaksa tidur kat bilik bawah...  tapi disebabkan kami semua dah tidur kat dorm bawah, so adik-adik tu tuntut la kami semua fesi tidur dorm atas pulak. 


Malam tu kami keluar makan sekejap. Lapor sgt.
Ana ni penakut kucen. Tp, bila tgk kat bwh kaki ada 2 ekor kucen ni, rsa teruja pulak. Macam BEFORE and AFTER.
HAHA. >< cute!


Next, kami sebenarnya segan sangat-sangat nak makan kat situ.. Tapi, adik-adik sediakan makanan untuk kami. Macam-macam fi'il kami buat untuk melambat-lambatkan makan. Haha. sebab segan sangat-sangat. tapi, bila dah adik-adik tu semangat siapkan makanan untuk kami and ada yang offer nak suap lagi tu, so kami pun apa lagi kan. Orang cakap rezeki jangan ditolak. ^^

Lepas breakfast and before muslimin solat Jumaat, kami ada buat satu aktiviti and amik masa sekejap untuk berqasidah.. Sangat sedap qasidah tu.. And, I were touched by it and suddenly my tears just came out.. So, ada yang nampak ana nanges sebenarnya.. Selesai berqasidah, kami semua nak turun lunch.. Kemudian dekat tangga sebelum nak turun tu, ada beberapa orang adik ni tanya, "kak T napa nanges tadi..? kak T janganla nanges.. Kalau kak T nanges saya pun nak nages jugak.." Kemudian, terus dipeluknya ana ni and nanges sama-sama.. Masha Allah.. :'( Apa yang ana dapat simpulkan, adik-adik tu dah pernah merasai suatu kesedihan and pernah melalui satu keperitan sampai dia tak boleh tengok ada air mata pada orang yang dia sayang. Cukuplah sekadar apa yang pernah dia rasakan.. And, they just wanna let this world full with smiles and happiness.. :') Allahu rabbi ! 


Sebelah ana tu namanya Fiza. Fiza ni lah yg peluk ana tu. Dia sgt suka peluk2 ni. :')  Tak  penah xpeluk kalo p sana.
Rindu sgt2 dkt Fiza :'(

Petang tu, kami main satu game. Cina buta kah nama dia? Entahla. tapi game tu main tutup mata and fesi tolong guide. Hehe. best.. Even budak-budak tu dah biasa dengan tempat tu, tapi still tak yakin dengan tenpat sendiri. So, rasanya dah dapat kot objektif game tu? ^^ Kalaulah mata yang tutup tu sekejap pon dah tak boleh nak terima, macamanala orang yang buta kan.. :'( AllahuRabii.. Insaff


Bykkan love? :p Time ni suma muka happy sbb baru lepas cabut kemuncup :p
haha. Kain ana la yg paling byk skali rasanya. See. Fiza lg kat sebelah ana. Dia suka peluk~ <3 :')

Waktu tu, kami main sampai masuk abeh hutan belantara. Haha. Abeh lekat kemuncup-kemuncup. Baiknya adik-adik tu, tolong buang kemuncup kat kain tu.. :') Aduhai.. ramai pulak tu. Dah macam kenduri dah. haha..

So, disebabkan keletihan petang tu, ramai lah dah ketiduran waktu tengok cita Laskar Pelangi.. Sebelum game petang tu, biudak-budak tu kena ambush sket. hehe.. Bukan apa, biasala kem kan. Tak disiplin and so on. Kalau tak ditegur bila lagi kan. Lagipun untuk kebaikan adik-adik tu jugak.. :') 


Malam tu before solat Isyak, ada sesi tazkirah and soal jawab sket.. I've never asked dat question before which is.. 'Sapa kat sini yang yatim piatu?" Ada dua tiga orang yang angkat tangan. Kemudian, soalan diteruskan dengan tanya yang takdek mak and ayah.. Cuma satu benda yang nak diterapkan disitu ialah, beruntungnya adik-adik yang takdek mak dan ayah ni. Sebab apa? Sebab adik-adik tu ada satu persamaan dengan baginda Rasulullah s.a.w.. :')) Masha Allah.. Adik-adik tu sepatutnya tak rasa benda tu satu kekurangan.. tapi satu kelebihan sbb lebih hampir kpd Rasulullah s.a.w.. 

Last day dekat situ, kami fesi-fesi dipeluk diciumnya oleh adik-adik kat situ. Ana dapat rasakan betapa sayangnya adik-adik tu dekat kami. And, of course, me too.. :') Ada adik tu, peluk ana tak bagi balik. Tapi, mana boleh.. Kena balik jugak la.. Setiap pertemuan ada perpisahan kan.. Ada seorang adik tu nama dia Suraya.. Dia request sumthing.. Dia cakap macamni.. " kak t, kak t, boleh dak nak panggil kak t ummi?' AllahuRabbi :'( It touched me ! And i really wanna cry. And, ada sorang ni yang support la kan.. Sorang lagi cakap macamni, "Eh,, hang ni. Kak t tak kawen lagi.. Mana boleh panggil ummi.." Adik tu jawab, "Em betoi jugak kan.. " tapi ana jawab, "Boleh ja.. panggil la ummi pon boleh.." Hehe.. Tak kawen agi dah rasa macam ada anak kot.. Satu perasaan yang tak boleh diceritakan sebenarnya... No words to describe.


Yg tudung kelabu ni lah Suraya. Sebelah dia Asfa :') Suraya cakap, muka ana mcm muka kwn baik dia.
Tak sangka ana. Dlm byk2 org, Allah nak temukan ana dgn Suraya jgk :') Allah..


Last session before ambik gambar, kami tengok tayangan gambar and video sepanjang program. Semuanya happy and bergelak tawa. Sedangkan fesi-fesi dah kesedihan nak tinggalkan adik-adik tu.. Kemudian, lepas duduk kat bawah tu, ana pun berdiri kat sebelah adik sorang ni. Kecik ja budak dia nama Asfa.. Comel sangat.. Dia duduk kat belakang kerusi and sandar dekat tiang. So, ketinggian kami hampir sama la kan. :) Then, dia berceloteh cakap dia jatuh time game semalam and sonok sangat dia cakap. Happynya muka dia.. Ana pun happy sangat tengok Asfa tu seronok and ana juz senyum la kan. Pastu, Asfa duk tengok-tengok sebenarnya, ana biar ja kan. Then, suddenly, she gave me a kiss !! :') AllahuRabbi.. Sangatlah terharu.. sangat-sangat !!! Then, ana cakap kat Asfa, 'Meh Kak T nak cium balik.." so, dia pun menghulurkan pipi..huuu~ so bahagia ! =') *Nak tgk Asfa yg mana 1 tgk kat gmbar ats ya :)


Kat bawah ni gambar2 yg terpilih saja dpt letak.. :)


Salah sorg fesi, Humaira. Adik ni tingin nak pakai purdah and tudung labuh. :)
Mudah2an jd anak solehah!  Aameen :)











Dah mcm2 gambar ni kan. :) Last day tu, adik2 suma pakat try nak pakai purdah and tudung labuh. Alhamdulillah, keinginan utk menutup aurat dgn sempurna mmg ada. Moga2, adik2 jd anak solehah ya! :)

Kat bwh ni pulak ialah gifts yg adik2 bgi. Kalo p sana, xdpt apa2 tu tipulah. haha

Kereta tu ada 3 bijik. 1 bijik lg menyorok pulak. hehe. yg purple tu tau apa?
Plastesin. AllahuRabbi. :') Terharu sgt. Mmg nak bg sgt2 hadiah, bg jugak plasticine bentuk swan :')

Actually, byk lg adik2 tu bg. Ada yg bg lukisan angry bird lah, key chain lah.
Macam2 :)

 Adik2 Rumah Gemilang ni, siyesly dah rasa macam adik2 kandung sendiri.
Mungkin nilah hikmahnya Allah bg ana xdak adik perempuan. Cuma ada adik lelaki.
Ni lah hadiah yg Allah nak bg selama ni. :') Allah...

Moga2, Allah kabulkan doa2 kita. Aameen.