Followers

Kupu-kupu Cinta

Prayer Times

Monday, 27 July 2015

Action Research

Assalamualaikum wbt.

Fuhh.. fuh.... berhabuk dah blog ni.. sawang penuh.. lama tak jenguk sini.. sihat lagi tak blog ni... Akibat ketandusan idea untuk menulis.. kemalasan yang melanda.. dan ke'busy'an yang kadang-kadang dibuat-buat. 

Sekarang, semua orang especially myself busy dan agak lost dalam nak siapkan report Action Research. Sedar tak sedar, benda yang ditakut-takutkan waktu zaman junior dulu dah pun kena hadap sekarang. But, it's ok. I'll survive. :D HAHA. 

Reflection sket pasai AR ni.
** to me it's a new experience for me to conduct this research. Baru sedar yang disiplin ilmu tu bukanlah semudah yang disangka. Ada steps yang perlu diikut. Kesusahan tu normal. Sebab dengan kesusahan tu lah baru kita kenal erti susah, perit untuk dapatkan segulung ijazah. Then, we will appreciate it more. 

** next, bila dah buat research ni, barulah rasa 'dewasa' sikit. Kalau tak, dok sangka 'baby' tak habih-habih. Semua kena spoon-fed kannn. Sekarang, barulah rasa macamana untuk jadi 'dewasa'. Banyak perkara kena well-arranged, well-planned. Bukan main terjah ja. Takleh nak ambik mudah. 

** Bila dah settle semua ni nanti, Insha-Allah, and bila dah ada segulung ijazah dalam tangan, waktu tu lah penentu samada kita rasa bangga or tak dengan diri sendiri. Bukan bermaksud kita riak takabbur ujub pulak bila dapat pointer tinggi and segulung ijazah. What it means here is... Waktu graduate tu, we ourselves yang dapat rasa samada usaha selama ni berbaloi, membanggakan or sebaliknya. Or maybe, segulung ijazah tu tak bagi apa-apa rasa or nilai melainkan rasa lega sebab dah habis study. 

Well...

Perjalanan masih jauhhhhh nunnnn di sana. Pray for me and all students who are dealing with the same thing. Hopefully, we will manage to make it the best that we could, Insha-Allah. 

And, pray for me so that I could be a great teacher who is not only educate them for dunya but akhirah as well. My students are my investments for my life after death. 


Good luck everyone! Bittaufiq wannajah! Insha-Allah.



No comments:

Post a Comment